Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Очаквайте "Как да продаваме онлайн" на 12 март

Публикувано на 06.03.2019 от adm 0 коментара

Експертно ръководство за успешен и печеливш онлайн бизнес

Как да продаваме онлайн

Това ръководство изследва някои от основните правила и похвати, които разрастващият се онлайн търговец на дребно трябва да владее отлично. Авторът разглежда стратегиите на най-успешните онлайн магазини и споделя съвети на водещи консултанти в сферата. Той се стреми не просто да представи последните новости и работещи модели, но и да ви насочи как да използвате тази информация, за да стимулирате непрекъснатия растеж на вашия онлайн бизнес.
Благодарение на задълбочените анализи и примери от практиката вие ще усвоите полезни умения за работа с клиенти, правилния подбор на социални платформи и софтуерни програми, изграждането на печеливши маркетингови стратегии и много други.

Във всяка глава ви очакват:

  • Експертни коментари от водещи специалисти в областта.
  • Примери и казуси от практиката, свързани с конкретни предизвикателства, и идеи за справяне с тях.
  • Детайлно представяне на най-важните теми, свързани с онлайн бизнеса.
  • Полезни анализи и приложения.

За автора

Кристър Холоман

Кристър Холоман е популярен бизнес консултант и лектор. Вестник „Ивнинг Стандард“ го определя като един от най-влиятелните лондончани в света на дигиталните технологии. Той често е и гостуващ автор във вестник „Гардиън“, където пише за тенденциите в тази област.
Преди да създаде своята компания за потребителски финанси – Divido, Холоман лансира стартъп за 100 милиона британски лири и оглавява отделите за разработка на дигитални продукти към „Таймс“ и „Сънди Таймс“. Под негово ръководство са разработени наградени приложения и нови дигитални решения.
В лекциите и книгите си той вплита истории и примери от богатия си опит, които могат да бъдат полезни на всеки, който иска да създаде или да усъвършенства онлайн бизнеса си.

5 причини да прочетете това ръководство

Потребителските очаквания винаги са изпреварвали способността на търговците да ги удовлетворят.

***

Независимо дали се преминава от реално към виртуално, или обратно – принципите на успешната търговия си остават едни и същи.

***

Ако искат да имат успех, онлайн търговците трябва да избягват изкушението да третират като еднакви всички онлайн пътища.

***

Не е важно кои са хората на едно повърхностно ниво като възраст, пол, дори география. Нито какво ви казват. Важното е какво правят.

***

Получаваме вниманието на един човек за съвсем кратко време, затова трябва да отправим послание, което да бъде почувствано лично.

Как най-добрите фирми в бранша използват тези максими? Как един бизнес да се развива успешно в постоянно променящата се онлайн среда? „Как да продаваме онлайн“ дава отговор на тези и още много въпроси и може да се окаже полезен източник на идеи, иновативни инструменти и доказали се във времето методи за ефективна работа.

Вижте повече за книгата тук.


Тази публикация се намира в Любопитно, Новини начална и беше тагната с хермес, издателство "Хермес", Издателска къща "Хермес", нехудожествена литература, ИК Хермес, бизнес, онлайн бизнес, онлайн търговия, търговия, продажби, маркетинг, дигитален маркетинг, дигитална реклама, онлайн магазин, електронен магазин, електронна търговия, Кристър Холоман, Как да продаваме онлайн, социални медии, бизнес литература, книги за бизнеса

Коментари