Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Премиера на пиесата по романа „Калуня-каля“ от Георги Божинов на Родопски Драматичен театър „Н. Хайтов” в Пловдив!

Публикувано на 19.02.2020 от adm 0 коментара

На 28 февруари (петък) от 19,00 часа емблематичният роман ще оживее на сцената на Народно читалище „Христо Ботев-1905“, ул. „Даме Груев“ № 1!

rodopskiiat-dramatichen-teatar-gostuva-971

След големия интерес, на който се радва постановката на Родопски драматичен театър „Н. Хайтов” в Смолян и София, тя ще бъде поставена и в Пловдив!

Заповядайте да се насладите на един от най-преиздаваните исторически романи!

Запленен от желанието на Калуньо да възвърне справедливостта, мира и тишината в света, младият режисьор Благой Бойчев решава да пренесе трагичната му история на театралната сцена, заедно с даровит екип от актьори (в главната роля Делян Илиев), сценограф, драматург, хореограф и композитор. Благодарение на тях ще имате възможността да се потопите в един емоционален и разтърсващ шедьовър.

За книгата

Единственият роман на Георги Божинов, забравеният шедьовър за Априлското въстание „Калуня-каля“, излиза през далечната 1988 г.
Новото издание на
„Калуня-каля“ ще върне Георги Божинов в българската литература и ще пренареди челото й. Защото Георги Божинов е един от най-големите български писатели.


Мога да сравня „Калуня-каля“ по писателско майсторство с „Татарската пустиня“ на Дино Будзати или с „В очакване на варварите“ на Нобеловия лауреат Дж. М. Кутси. А по надникване в народния епос и разломите му – единствено с „Железният светилник“ на Димитър Талев.

Деян Енев

От излизането си през 2014 г. до днес, интересът към „Калуня-каля“ от Георги Божинов не стихва. Романът се преоткрива от хиляди читатели и заживява нов живот. Книгата има вече 13 издания и е призната за едно от знаковите заглавия през последните години. Нещо повече. Предсказанието на писателя Деян Енев се сбъдна. „Калуня-каля“ наистина пренареди челото на съвременната българска литература и зае своето заслужено място до класическите романи „Време разделно“ и „Цената на златото“.

За автора

Георги Петров Божинов е роден на 27 януари 1924 г. в с. Крива бара, Ломско. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски” с втора специалност „Руска филология“. След дипломирането си работи като кореспондент на БТА, във вестниците „Литературен фронт“, „Отечествен фронт“ и „Труд“. След публикацията на пътеписа му „Гора зелена, вода студена“ в сп. „Септември“ през 1975 г., където документира свидетелствата на петима българи, лежали в сталинските лагери, той е уволнен отвсякъде и до края на живота си остава без работа. Автор е на книгите „Вдън гората Дикчам“, „Юлень“, „Караджата“, „Кукувица кука“, „Черешови води“, „Сивият скиталец“ и „Калуня-каля“. Умира на 25 май 2004 г.

Снимка: Родопски драматичен театър „Н. Хайтов”

 


Тази публикация се намира в Новини начална

Коментари