Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Владимир Зарев - разказвач на месеца в Столична библиотека

Публикувано на 19.11.2018 от adm 0 коментара

Заповядайте на 22 ноември (четвъртък) от 18,30 часа
в Литературен клуб на Столична библиотека, пл. „Славейков“ № 4!

Представя – проф. Михаил Неделчев

владимир зарев разказвач на месеца в столична библиотека снимка на автора

Владимир Зарев

Владимир Зарев е един от най-талантливите съвременни български писатели. Пише художествена проза на изключително високо равнище. Автор е на забележителни романи, сред които са трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Светове“, „Лето 1850“, „Разруха“, „Орлов мост“ и др.
Владимир Зарев е сред най-четените съвременни български автори в Столична библиотека. Той е призьор на Годишните награди „Писател на годината“ на библиотеката за 2014, 2015 и 2016 г.
По мотиви от „Битието“ е заснет култовият сериал „Дървото на живота“. Вече е готов и дългоочакваният филм по мотиви от романа „Разруха“. Той ще открие „Киномания“ 2018. Режисьор на продукцията е Петър Попзлатев, а сред актьорите, които участват, са Елена Телбис, Ирини Жамбонас, Светлана Янчева, Руши Видинлиев, Леонид Йовчев, Ивайло Христов, Красимир Доков, Ицхак Финци и др.
С книгите си Владимир Зарев е посланик на българската литература по света. Негови творби са превеждани в Германия, Австрия, Русия, САЩ, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия.
Авторитетният „Берлинер Цайтунг“ пише: „Владимир Зарев е българският Балзак!“. А вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ оценява изключително високо „Разруха“: „Ние очаквахме големият роман на промяната да се появи в Полша, Унгария или Чехия, но той дойде от България“.
Като главен редактор на елитното списание за българска и световна литература „Съвременник“, той работи за отстояване и популяризиране на българската духовност. Владимир Зарев беше част и от експертното жури на проекта „Ръкописът“ на Българската национална телевизия, чрез който се даде шанс на млади и талантливи автори да развият потенциала си на писатели.
Владимир Зарев е носител на редица престижни награди, сред които Националната литературна награда „Иван Вазов“ и Националната литературна награда „Елин Пелин“, която се връчва веднъж на 10 години за цялостно творчество и принос в областта на белетристиката. Носител е и на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“.
През 2017 г. излезе и „Владимир Зарев. Литературна анкета“ от проф. Николай Димитров. А през 2018 г. писателят е номиниран в категория „Творци на изкуството“ в най-престижния конкурс за академици на БАН.


Тази публикация се намира в Любопитно, Събития в отминалите дни и беше тагната с представяне, Събитие, Владимир Зарев, Лето 1850, разруха, светове, орлов мост, битието, български автори, проф. Михаил Неделчев, съвременни български автори, съвременни автори, Законът, Изходът, Поп Богомил и съвършенството на страха, Хрътката, Хрътката срещу Хрътката, български писатели, българска литература, български книги, съвременни писатели, Столична библиотека, разказвач на месеца, литературно събитие, книжно събитие, представяне а книга, литературно четене, литературен клуб

Коментари