Количка 0
0,00 лв.

Ревюта

  1. "Последната изчезнала“ - смразяваща зимна мистерия

    "Последната изчезнала“ - смразяваща зимна мистерия

    "Последното, което вижда, преди ледената вода да я погълне, е, че отново започва да вали сняг.
    Толкова е красиво, че дъхът ѝ секва.
    Пухкави снежинки падат върху лицето ѝ. Сипят се, сипят се. 
    Сипят се.“

    Зима е, в навечерието на Коледа. Лапландия. Северно сияние. В новия си криминален роман Джо Спейн убедително доказва, че всичко това не е само предпоставка за уютен коледен сюжет, ами и контекст на смразяваща история.

    Виж повече:
  2. „Корейска книга на щастието“ - за радостта, силата на духа и изкуството да даваш

    „Корейска книга на щастието“ - за радостта, силата на духа и изкуството да даваш

    Барбара Дж. Зитуър е литературен агент, който попада в Южна Корея по прищявка на съдбата, както самата тя казва. В тази прекрасна страна я отвежда желанието ѝ да открива нови автори на книги, които да представи на останалата част от света. 

    В своята „Корейска книга на щастието“ Зитуър ни повежда на едно шеметно пътешествие в страната на щастието, красотата и силния дух. В книгата си тя ни разказва за непознатата страна на корейската държава, представя ни страната на жените гмуркачки Хеньо, на будистките храмове и на вкусната храна. Пише за най-интересните, но и най-необичайни места, които да посетим и как най-бързо и лесно да стигнем до тях.

    Написана много увлекателно и с много чувство за хумор, книгата на Барбара Зитуър е своеобразен пътеводител, който по нищо не отстъпва на специализираните такива. Среща ни с една древна и в същото време модерна култура и споделя своите невероятни преживявания.

    Виж повече:
  3. „Последната изчезнала“ – история, пълна с шеметни обрати и неочакван край

    „Последната изчезнала“ – история, пълна с шеметни обрати и неочакван край

    „Но ако има едно нещо, което съм научила през годините, то е, че и да си сигурен в нещо, нямаш гаранция, че то е истина.“

    „Последната изчезнала“ – най-новата книга на авторката Джо Спейн, известна на читателите с „Перфектната лъжа“, ни разказва една обсебваща история действието, на която, се развива в  малко градче в далечна Лапландия. 

    Копе, Лапландия – под замръзналата повърхност на езеро е открит трупът на младата англичанка Вики.  Брат ѝ Алекс Евънс заминава за Лапландия, за да прибере тялото на сестра си и да разбере какво е довело до смъртта ѝ. Така се запознава с полицейската служителка Агата, която ръководи разследването. Още две жени са изчезнали безследно през последните години и Агата е убедена, че зад смъртта на Вики се крие нещо повече от привидното.

    Виж повече:
  4. „Корейска книга на щастието“ – един поглед в сърцето на „Земята на утринното спокойствие“

    „Корейска книга на щастието“ – един поглед в сърцето на „Земята на утринното спокойствие“

    В „Корейска книга на щастието“ Барбара Дж. Зетуър, литературен агент по професия, разказва за особеностите на корейската култура, начин на мислене и на живот. С истории от личен опит, както и наблюдения от пътуването ѝ до Южна Корея, тя ни запознава с разнообразни аспекти от светогледа на корейското общество - от изцяло ежедневни ситуации като етикет при запознанства и общуване до задълбочен коментар върху конфуцианската ценностна система, която стои в основата на общността.

    Виж повече:
  5. Родствеността и човешките добродетели в романа „До четвърто коляно“ на Веселина Кожухарова

    Родствеността и човешките добродетели в романа „До четвърто коляно“ на Веселина Кожухарова

    „Скръбният звук на лизгара, стържещ о коравата земя, се впиваше в сърцето му като ръждясал, нащърбен ханджар.“ 

    С този автентичен български глас леко напевно започва книгата „До четвърто коляно“ на Веселина Кожухарова. Романът ни запознава с четири поколения жени, белязани от необикновени способности. Образите на жените са многопластови, а сюжетът мелодично разкрива трудните им съдби. 

    Действието на романа се развива преди Освобождението на България и малко след това. Автентичната реч на всяка страница, темата за алчността и кървавите съкровища допълнително помагат на читателя да вникне в обстановката. Във всяка глава от книгата бавно и постепенно се разкриват образите на знахарката Мавруда и нейните потомци. Всяко поколение от жени наследява дарби - да разгадават сънища, да чуват гласовете на мъртвите. Дарби, дошли от природата и от Бога. От вярата, грижата и прошката.

    Виж повече:
  6. „Алисия и теоремата за безкрайната любов“ - история с вкус на вино, слънце и любов

    „Алисия и теоремата за безкрайната любов“ - история с вкус на вино, слънце и любов

    „Някои хора търсят съдбата си, други я намират, без да я търсят.“

    Стилът на Майте Уседа се отличава с непринудените си диалози, които веднага ни карат да почувстваме героите като истински. Прозата на Майте е елегантна, обогатена от прекрасно чувство за хумор и голяма доза оптимизъм. Дори най-драматичните моменти тя смекчава с ироничен и забавен език.

    Виж повече:
  7. Лесно ли се оказва да се озовеш в обувките на някой друг?

    Лесно ли се оказва да се озовеш в обувките на някой друг?

    Интересен факт е, че историята в най-новия роман на Джоджо Мойс е вдъхновена от личните преживявания на авторката. „В обувките на някой друг“ представя историята на Саманта и Ниша, които разменят саковете си във фитнеса и така Саманта се озовава със скъпи, изработени по поръчка червени обувки „Лубутен“, а Ниша с невзрачни и обикновени обувки. Дали и по какъв начин се променя съдбата на всяка от тях обаче? 

    Ниша е част от хайлайфа на обществото, омъжена за богат бизнесмен, ползваща се със специални привилегии в обществото, когато изненадващо съпругът ѝ подава документи за развод без никакви обяснения. 

    Животът на Саманта сякаш се разпада постепенно – любимият ѝ съпруг Фил е изпаднал в тежка депресия, по цял ден лежи на дивана и зяпа телевизия, шефът ѝ следи зорко всяка нейна крачка, постоянно намира недостатъци относно работата ѝ и е застрашена от уволнение. 

    Виж повече:
  8. „Денят, в който пропаднах в приказка“ - на границата на фантазията и реалността

    „Денят, в който пропаднах в приказка“ - на границата на фантазията и реалността

    Когато главните герои на един роман са деца, несъмнено ги следват магични случки. Романът на Бен Милър е чудесен пример, изпълнен с въображение и неочаквани ситуации, който ни води в света на класическите приказки. Такива, каквито ги познаваме, но и с усещане за нещо колкото плашещо, толкова непредвидимо и вълнуващо! 

    Всичко започва с появата на най-новия супермаркет в града, който предлага огромно разнообразие, както и най-примамливите намаления.

    „– Ако искаш някой възрастен да си купи нещо, - промълви си той, - направи го евтино.“

    Виж повече:
  9. „Под маслиновите дървета“ - въртележката на живота и поуките от силното въртене

    „Под маслиновите дървета“ - въртележката на живота и поуките от силното въртене

    „Под маслиновите дървета“ е поредната завладяваща история на авторката, която ни напомня, че животът често е объркано пътуване, пълно с усмивки, сълзи, щастие и разбити сърца. Като майстор в жанра „романтика“ и с усет към доброто писане Райли ни поднася и историята за Хелена, Уилям и Алекс – синът на Хелена, преплитайки минало и бъдеще в едно, а звукът от сблъсъка се чува във всеки край на Света. 

    Книгата ни връща двадесет и четири години назад във времето и ни напомня за вълшебната ваканция на Хелена в Кипър, където тя се влюбва за първи път. Съдбата я изправя пак на същото място, но в различно време и обстоятелства, а тайните, които е пазила от Уилям и Алекс, са напът да се разкрият. Къщата Пандора - наследството от кръстника на Хелена. се превръща в свързващото звено на цялото действие, а забавното лято под красивите маслинови дървета едва сега започва. 

    Виж повече:
  10. „Светът на надеждата“ – роман за пътя към просвещението и надеждата за по-добър живот

    „Светът на надеждата“ – роман за пътя към просвещението и надеждата за по-добър живот

    Трилогията „Солунските братя“ проследява трудния път на светите братя Кирил и Методий в мисията им да стигнат до сърцата на хората с Божието слово. Създаването на новата азбука и разпространението на книжнината ги превръща в небесните покровители на цялото славянство.

    Първата книга от трилогията - романът-кауза „Светът на надеждата“ пренася читателя в един друг свят, който не се различава от днешния, независимо че попадаме назад във времето, в смутните времена, когато е създадена славянската азбука.

    Виж повече: