Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Огледалото на Дамаск

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  17,00 лв.
  ISBN: 9789549535747
  Наличност: Не е наличен
  Година: 2014г.
  Страници: 304 стр.
  Размер: 14х21
  Тегло: 0.4000 кг.
  Корица: мека
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели

  Анотация

  Дамаск се оглежда в това очарователно любовно писмо на Таброн към най-древния град.

  Когато Таброн пристига в Дамаск, той е млад британски пътешественик, зареден с находчивост и любопитство. Тръгва на обиколка из града, за да открие ключа към неговото настояще и следите на миналото. Това не е просто пътепис, а една продължителна медитация, посвещение и пълно потапяне в потайностите на един град. Пъзелът на Таброн подрежда една подробна историческа карта, наслоена още от дълбините на праисторическите времена чак до съвремието.

  Г-н Колин, както го наричат местните, е приютен от сирийско семейство християни, което отваря дома, сърцата и културата си за британския пътешественик. Интересът му е насочен към живота на хората, към начина им на общуване, изкуството, личните истории и подмамващи окото и небцето овощни градини, пруснати по плодородната почва, която река Барада подхранва. Поднася ни парченца лични и исторически анекдоти със сладкия привкус на арабски фурми. Потапя ни с еднаква сила както в семейния живот на домакините си Ум-Току и Елиас, така и в посвещението на дервишите или интимните тайни на древните кралски особи.

  За Дамаск не се знае много и самият Таброн се превръща в ученик, виждаме едно разследване в действие. С помощта на спазарено допотопно колело, своите домакини и значителните си познания писателят рисува изящно един портрет на древния град и неговите жители със страст и откривателски нюх в красивия пасторал на модерност и легендарност. Таброн наднича в гроба на Авел, призовава духа на библейските времена и разнищва басните на далечното минало. Издухва прахта на настоящето, за да разкрие римското наследство отдолу, когато градът е бил в разцвета на величието си и „подвластните му територии били по-обширни от Римската империя на върха на силата ѝ“. Сирия често е била в чуждо владение, а Дамаск е място на неизброими битки. Множество народи оставят своите следи по тези земи и Таброн разгръща пред очите ни една многоцветна картина не само на местната култура, но и на египтяни, асирийци, вавилонци, перси, араби, монголи, тюрки, както и на последните окупатори – французите. Привързаността е дълбинното чувство, което води Таброн из дебрите на Дамаск, макар и то да не го заслепява за грешките и провиненията на града.

  Един превъзходен писател, чиято проза на места се насища с поетичен интензитет, нашепващ обаятелно далечна екзотична приказка. Със съблазънта на Шехерезада пътешественикът ни отваря парадните порти на Дамаск, но не изпуска да ни заведе до скритите вратички на неговите потайности.

  „От най-древните легенди до последния преврат, „Огледалото на Дамаск” отразява всеки достъпен аспект на града... Изключителен автор на пътеписи.”

  Daily Telegraph

  „Колин Таброн пише в класически стил с мрачна красота и със силно чувство към местата и хората.”

  New York Times

  „Едно от големите достойнства на прекрасната книга на г-н Таброн се крие в баланса между почитта му към мястото, което очевидно много обича, и суровите исторически факти... Авторът винаги е воден от най-добрите мотиви – любопитството и обичта.”

  The Times

  „Г-н Таброн е човек с впечатляваща енергичност и изключително талантлив писател. Никога Дамаск не е бил завладяван с по-благородна цел.”

  Observer

  ***

  Колин Таброн е майстор на класическия пътепис и носител на наградата на „Томас Кук”. Първите му книги са за Близкия изток – Дамаск, Ливан и Кипър. През 1982 г. обикалял надлъж и шир из Русия с раздрънкан „Морис Марина” – преследван на всяка крачка от КГБ. От тези ранни пътешествия се родили пътеписите „Сред руснаците”, „Зад стената”, „Изгубеното сърце на Азия”, „В Сибир“ и „Сенки по пъря на коприната“. Желанието му да пътува в Русия и Китай било толкова силно, че научил руски и мандарин, за да може да разговаря с обикновените хора по пътя си.

  Колин Таброн е носител на литературни награди. Живее в Лондон.

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Огледалото на Дамаск

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг