Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

При закрити врата

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  При закрити врата

  от Жан-Пол Сартр
  издател: Фама +
  7,00 лв.
  ISBN: 9786191780570
  Наличност: В наличност
  Година: 2016г.
  Страници: 76 стр.
  Размер: 14х20
  Тегло: 0.1100 кг.
  Корица: мека
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели
   

  Анотация

  Две жени и един мъж се озовават в затворено помещение. Не са се познавали дотогава и привидно не ги свързва нищо. Защо са там и защо са заедно? Защото вече са мъртви, мястото, където се намират, е адът, а са заедно, защото са еднакво обременени с вина и наказанието им е да си бъдат взаимно палачи - за вечността.

  Салон в стил ампир, три дивана, върху камината - бронзов бюст. Малко е горещо и няма как да се загаси лампата, но иначе мястото по нищо не прилича на представите за преизподнята. Къде са казаните и вилите, пита учудено първият гост на име Гарсен. Скоро ще разбере, че за да изпитваш мъки, не са необходими тежковъоръжени дяволи.

  Най-известната реплика от пиесата на Сартр “При закрити врати“, играна за пръв път през май 1944 г. в Париж, е “Няма нужда от шишове: адът - това са другите“. В живота формулата “един мъж между две жени“ може и да е сбъдната еротична мечта, но в смъртта комбинацията има друг подтекст. Инес, Естел и Гарсен ще имат достатъчно време да се поровят в греховете си и да надникнат в чуждите. Фазите се сменят от учтиво любопитство през публично самобичуване до взаимна непоносимост. Пламват крайни страсти, за които няма крайно решение. Героите са затворени за цяла вечност между четири стени.

  ***

  Жан-Пол-Шарл-Аймар-Леон-Йожен Сартр е роден на 21 юни 1905 г. в Париж. Получава блестящо образование. Откроява се като писател още от най-ранните си години. Насочва се към драматургията по време на Втората световна война. Работата и философските му възгледи са тясно обвързани с политиката. Жан Пол Сартр е един от основоположниците на екзистенциализма.

  Екзистенциализмът (от немски Existenz - съществувание, живот) може да се определи в най-общ и популярен смисъл като Философия на съществуването. Фундаментална идея за екзистенциализма е мисълта на Сартр от книгата му "Екзистенциализмът е хуманизъм", че при човека „съществуването предшества същността”. Човек се ражда, тоест започва съществуването си без да притежава същност. Същността на човека се формира като сбор от неговите избори. 

    Жан Пол Сартр умира на 15.04.1980. Носител е на Нобеловата награда за литература.

  Няма продукти, които да съвпадат със зададените от вас критерии.

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: При закрити врата

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг  Въведете текст