Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Пропуканата България

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  Нормална цена: 14,95 лв.

  отстъпка -20%

  Промоционална цена: 11,96 лв.

  ISBN: 9789542614180
  Наличност: В наличност
  Година: 2015г.
  Страници: 256 стр.
  Размер: 13х20
  Тегло: 0.2500 кг.
  Корица: мека
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели

  Анотация

  Тони Николов е философ, преподавател, преводач на книгите на такива автори като Жан-Пол Сартър, Жан-Франсоа Лиотар, Жорж Бернанос, Ален Безансон, Рене Жирар, Жулиен Грийн, Владимир Гика, К. Вирджил Георгиу, папа Йоан Павел II, папа Франциск. Кавалер е на Ордена за заслуги на Република Франция, присъден му от президента Никола Саркози през 2011 г. Ще си помислим едва ли не, че става дума за чистокръвен учен с академична нагласа.

  Но сега го виждаме в ролята му на публицист. И тази роля, трябва да признаем, му се удава твърде добре. Книгата му „Пропуканата България“ се нарежда сред най-добрите четива, писани през последните години за случващото се у нас. Тази книга е може би най-точната кардиограма на инфаркта, който сполетя България през 2013 г.

  ...на 16 юни се навършват точно 100 години от т.нар. престъпно безумие, белязало края на Балканската и началото на Междусъюзническата война. Тогава България (заслепена от военни победи и без никакво чувство за реализъм) обявява едновременно война на Сърбия и Гърция, за да бъде впоследствие атакувана в гръб от Румъния. Ето го истинския исторически крах на модерна България, от който страната ни никога не се съвзема, заживявайки от този миг като разбита, премазана и осакатена държава. Един български политик (Петър Пешев) даже пише в мемоарите си, публикувани през 1929 г., че българската история оттук заживява над бездната, като всяко следващо сътресение (Първата световна, бунтовете през септември 1923 г. или атентатът в църквата „Св. Неделя“) са само стъпки към поредното ни катастрофално пропадане.

  Без усет за българския допир до бездната (България над нищо) няма как да проумеем сегашната парализа на родната ни политика, настъпила след последните избори. Историята е котвата, която не само удържа един народ в океана на световната политика, но и му позволява да се ориентира откъде е дошъл и накъде отива.“ („България над нищо“)

  Тони Николов впряга цялата си огромна ерудиция, анализаторските си способности и чувствителното си око на истински „репортер в движение“, за да опише и изследва станалото и ставащото. Неговите текстове са разположени по цялата октава на интерпретативните журналистически жанрове – през репортажа, анкетата, рецензията, аналитичната статия, горещия политически коментар, памфлета, есето. Неговите текстове са истински образци на новия тип гражданска журналистика, който загърбва официозната проблематика и се опитва да дири важните теми според обикновените хора, но разположени в мрежата на различни координатни системи – от актуалната събитийност през историографията до геополитиката. Ето защо всеки от отделните текстове, освен специфичната си журналистическа жанрова окраска, представлява и исторически, нравствен или политически трактат, зареден с голяма познавателна стойност. А това придава изключителна плътност на разказа му.

  Много добре премислената и внимателна конструкция на книгата „Пропуканата България“ я превръща в монументален хипертекст, призван да сподели, развълнува и обясни. Накрая, поради изключително богатия си език, книгата на Тони Николов би могла да се промисли и като особен вид публицистичен роман, изграден по всички закони на високото литературно творчество.

  Тази книга може би няма да успее да промени България, макар че в хоризонта на очакванията към нея, предвид високата й стойност, спокойно би могла да съществува и такава опция. Но тя със сигурност ще промени нас, нейните читатели.

  Деян Енев

  Няма продукти, които да съвпадат със зададените от вас критерии.

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Пропуканата България

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг  Много добре премислената и внимателна конструкция на книгата „Пропуканата България“ я превръща в монументален хипертекст, призван да сподели, развълнува и обясни. – Деян Енев


   


  Мнението на Деян Енев най-общо описва публицистичния роман на Николов. Още с първата глава бях грабната от лекотата, с която авторът пише. Впечатлиха ме множеството литературни, исторически и философски препратки.


   


  В едно свое есе Чеслав Милош настоява, че в исторически моменти, когато нищо не зависи от човека, всъщност всичко зависи от човека...


   


  По правило, пише Оруел, всички чужденци у нас минават под общ знаменател и се смята, че се подчиняват на следната схема:


  Французин: ходи с брада и много жестикулира;


  Испанец, мексиканец: мрачен с предателски наклонности;


  Арабин, афганистанец: мрачен, с предателски наклонности;


  Китаец: зловещ, с предателски наклонности;


  Италианец: лесно възбудим. Носи остър нож или свири на латерна;


  Швед, датчанин: добросърдечен, но глупав;


  А българите? Откъде да знам, Джон, стига с този чадър...


   


  Има толкова интересни цитати, които ме провокираха да търся информация в интернет за споменатите места, писатели, историци, философи...


   


  Темите, които засяга Николов, са колкото близки, толкова и далечни за хората (различни поколения). Описани са редица събития и личности по начин, каращ те да се замислиш. Събития, които не трябва да се забравят, защото са част от историята.


  За мен най-въздействащ е разделът, свързан с протестите през 2013 г. (годината на протеста). Разказът от първо лице е така реалистичен, че докато четях, аз си припомнях множеството хора, които излязоха на улицата. Самата история е толкова истинска, че разлиствайки страниците, посветени на този момент от най-новата ни история, аз настръхвах от образите, които изникваха пред мен. Суматохата, която като че ли остана незабелязана (за жалост на нас).


   


  Краят на мелето“ е факт. Суматохата витае из въздуха, преминавайки в „тютюмиха“ (както казваше Радичков). И докога ще продължи така, един бог знае.


   


  Тази книга представя част от най-новата ни история по изключително достъпен начин.


  Пропуканата България – това е реалността. И въпреки горчивия вкус, който остава след някои от главите, надеждата тук е водеща. Надеждата, че хората ще се осъзнаят, а България няма да бъде пропукана, а напротив – силна и непоклатима.


  Пропуканата България“ – публицистичен роман, който трябва да бъде прочетен от всеки.


   


  Радина Йорданова