Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Раят зад другия ъгъл

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  14,95 лв.
  ISBN: 9789542603498
  Наличност: В наличност
  Година: 2014г.
  Страници: 416 стр.
  Размер: 13х21
  Тегло: 0.3650 кг.
  Корица: мека
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели
   

  Анотация

  Два живота: този на Флора Тристан, която влага всичките си усилия в борбата за социална справедливост и равноправие на жените, и другият – на Пол Гоген, човекът, който открива страстта към рисуването и захвърля буржоазното си съществуване, за да отиде в Тайти в търсене на един необвързан с условности свят.

  Две разбирания за секса: това на Флора, която вижда в него инструмент на мъжкото господство, и другото – на Гоген, за когото физическото сливане е извор на творческото вдъхновение.

  Кое е общото между тези две така различни съдби, освен това, че Флора Тристан е баба на Гоген? Каква е връзката между две човешки същества, всяко от които търси свой път към една обща мечта: абсолютната свобода и достигането на земен рай, където човешкото щастие е възможно?

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Раят зад другия ъгъл

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг  Въведете текст

  Като деца в Арекипа играехме една игра, при която се подреждахме не в кръг, а в квадрат. За да се върне в играта, отлъченото момче питаше: „Тук ли е раят?“. А отговорът гласеше: „Не, не е тук, а зад другия ъгъл“. Тази детска игра помоему изразява търсенето на невъзможното. А какво е търсенето на невъзможното? Утопия.


  Нищо не описва атмосферата и настроението в романа на Марио Варгас Льоса „Раят зад другия ъгъл“ по-добре от тези негови думи. Признавам, че когато за пръв посегнах към него, останах изненадана. Не очаквах главните действащи лица в книгата да бъдат действителни исторически личности. Това ме заинтригува още повече. Художествената литература, посветена на живота на истински хора, винаги е предизвиквала любопитството ми.


  Историите на Флора Тристан – активистка, бореща се за справедливи условия на труд за работниците и за социално равноправие на жените през ХІХ век, и една от основоположниците на феминисткото движение, и тази на Пол Гоген – художника бохем и внук на Флора Тристан, загърбил буржоазния живот, за да се впусне в търсене на автентичното, необвързано с условности съществуване – са представени успоредно, редувайки се, в отделните глави на романа. Крайно различни в своите възгледи за морал, в своите принципи и в своето кредо, те на пръв поглед са като двата противоположни полюса на магнита, двете страни на едно и също нещо, но вместо да се противопоставят един на друг, образите им сякаш се допълват. И това, което ги свързва, е дълбокият човешки стремеж към свобода на духа, стремежът към непостижимото, което винаги се оказва една крачка пред нас. Но това, че някак си никога не успяваме да го достигнем, означава ли, че трябва да се откажем да го преследваме?


  Раят зад другия ъгъл“ е роман за търсенето и за жадуването, за силите, които ни тласкат да вървим напред, и за нежеланието, дори за неспособността, да направим компромис със себе си. За неспособността да се откажем от търсенето на рая.


   


   


  Ирина Муканова