Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Рискът: новото име на сигурността

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  Рискът: новото име на сигурността

  от Николай Слатински
  издател: Изток - Запад
  40,00 лв.
  ISBN: 9786190105268
  Наличност: В наличност
  Година: 2019г.
  Страници: 864 стр.
  Размер: 16х24
  Тегло: 0.7000 кг.
  Корица: твърда
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели

  Анотация

  В тази книга на задълбочен анализ се подлагат актуалните проблеми на националната и международната сигурност, свързани с навлизането ни в качествено нов тип общество, което е едновременно глобализирано, постмодерно, мрежово и най-вече – от гледна точка на променящата се същност на сигурността – рисково, т.е. Общество на рисковете.

  Подробно се разглеждат произходът на понятието „риск“, еволюцията в осмислянето на това понятие и на неговото съдържание в исторически план, основните аспекти на съвременното разбиране за риска; в резюме се дава оригинално определение за риск.

  Авторът изследва основните характеристики на Рисковото общество и главните подходи при изучаването на рисковете (Културно-символен подход, ПодходРисково общество“, „Governmentality“ подход, Адаптивно-абсорбтивен подход). Проследява отразяването на рисковете и тяхното управление в стратегическите документи на множество държави и отделя значително внимание на практическите аспекти на управлението на рисковете, както и на вземането на решения в условията на неопределеност и риск.

  Важно място в книгата заема въпросът за езика и понятията в българската Наука за сигурността и се прави опит за интегративен подход към базисните понятия в тази наука, който да преодолее ширещото се разнообразие в използваните (и преводните) термини у нас.

  ***
  Николай Слатински е добре познато име от ранните години на Прехода към демокрация – като народен представител във Великото и 36-то Обикновено народни събрания и като председател на парламентарната Комисия по национална сигурност (1992-1994 г.).
  Той е утвърден експерт по въпросите на международната и националната сигурност и автор на четири монографии и множество други научни и публицистични статии и анализи, посветени на актуални проблеми на външната политика, отбраната и сигурността.

  Няма продукти, които да съвпадат със зададените от вас критерии.

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Рискът: новото име на сигурността

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг