Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Щурчово конче (Избрана класика за ученика) - книга 9

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  5,49 лв.
  ISBN: 9789544319496
  Наличност: Не е наличен
  Година: 2013г.
  Страници: 112 стр.
  Размер: 16х23
  Тегло: 0.2000 кг.
  Корица: мека
  Цветност: цветна
  Език: български
   
  Сподели

  Анотация

  Асен Разцветников (1897-1951) е български поет, писател и преводач с истинско име Асен Коларов. Баща му е бил учител. Завършва славянска филология в Софийския университет, посещава лекции по естетика във Виена и Берлин и отново в България завършва право. Стихове започва да пише още като ученик. Публикува в различни списания. Започва работа като учител, а стихотворенията му са изпълнени с граждански идеи за нетърпимост на насилието. Съмишленик е на Гео Милев, Пейо Яворов и други борбени и социални творци.

  След 1930-а година насочва повечето си усилия към творчеството за деца, резултат от което са множество книги с гатанки, стихотворения и приказки, и към преводи. Никога не заема държавни служби и доходите му са само от творчеството му. Пише дори текстове за шлагери, като ги представя за преводи пред собствениците на фабриката за грамофонни плочи, пред композитори и певци.

  Евъргрийните му се пеят и до днес: "Аз си имам две съсведки", "Недей тъгува за мойта изневяра", "Аз искам да те забравя", "Сънувах те до мене", "Дете на моите години", "Тум балалайка" и много други. Стиховете му за деца са жизнерадостни и шеговити. Те и до днес продължават да се четат от българските деца.

  Няма продукти, които да съвпадат със зададените от вас критерии.

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Щурчово конче (Избрана класика за ученика) - книга 9

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг