Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Сезонът на маслините

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  Виж откъс от книгата
  15,95 лв.
  ISBN: 9789542618249
  Наличност: В наличност
  Година: 2018г.
  Страници: 304 стр.
  Размер: 14х21
  Тегло: 0.3500 кг.
  Корица: мека
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели

  Анотация

  Продължението на бестселъра „Маслиновата ферма“

  Каръл и Мишел сключват брак на екзотичен остров в сърцето на Тихия океан и се завръщат в любимата си маслинова ферма като съпрузи. В Прованс ги очаква тежка работа, но и надежда за бъдещето. Сега те са изправени пред ново предизвикателство: как да развият максимално фермата, в която има петдесет маслинови дръвчета, и да произвеждат екстра върджин зехтин. Двамата отново се сблъскват с безумните изисквания на френската бюрокрация.

  Мишел заминава за Париж по работа и тя се нагърбва с беритбата и пресоването на маслините. Каръл е поела и друг ангажимент – роля, която изисква много време и усилия, а тя е бременна. В разгара на сезона на маслините се случват драматични събития, които хвърлят сянка върху живота на семейството.

  Ала благодарение на маслиновите дръвчета – символ на мъдростта и вечността, и любовта на съпруга си Каръл открива отново душевното равновесие и щастието.

  Вижте повече за книгата тук.

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Сезонът на маслините

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг  Ние сме си у дома.


  Оглеждам терасите с редици от маслинови дървета. Април е, късна пролет. Тук, по хълмовете над Лазурния бряг, маслиновите дръвчета са отрупани с нежни, перести бели цветчета. Зад тях, кацнала по средата на склона, се вижда нашата вила в стил belle époque. С многобройни тераси с балюстради, сгушена сред кедри и палми, обърната на югозапад, с изглед към залива на Кан и обляното от слънце Средиземно море, „Апасионата“ ни очаква.


  - Ммм, хубаво е да се завърнеш – промърморвам.


  - Искаш ли да те нося? – пита Мишел.


  - Да ме носиш? Знам, че съм уморена, но не и чак толкова изтощена!


  - Да те пренеса през прага, chérie – добавя той с усмивка и намигва.


  А, да. Бях забравила за миг. Завръщаме се в нашата маслинова ферма като съпрузи. Преди седмица се обвързахме с най-смахнатата сватбена церемония. Сватбата ни се състоя на малкия тропически атол Аитутаки, един от островите Кук в Южния Тихи океан.


  - Знаеш ли, и през ум не ми е минавало, че ще го направя – кикотя се аз.


  - Кое?


  - Да се омъжа.


  - Ето ти, пак!


  Усмихвам се и си припомням как се стигна дотам.


  За пръв път Мишел ми направи предложение на първата ни среща в Австралия. Седяхме един до друг в ресторант на открито в залива Елизабет – двама срамежливи непознати, очакващи две порции скариди от залива на Сидни.


  - Мисля, че имаме проблем – каза ми Мишел.


  Погледнах го изненадано.


  - Влюбих се в теб – тихо промълви той. – Ще се омъжиш ли за мен?


  Признавам, че бях напълно шашната и реагирах подобно на всяка смаяна жена, като отпих огромна глътка от шардонето „Браун Брадърс“ и отклоних предложението със смутен смях. Истината беше, че не приемах на сериозно този красив синеок мъж. Във всеки случай имах своята кариера – бях трийсетгодишна актриса, независима, амбициозна, търсена, а не кандидатка за задомяване. Или поне постоянно си го напомнях по онова време. Вероятно по-близо до истината беше: изпитваща ужас от обвързване, страхуваща се от загуба или болка. И макар че няколко месеца след тази първа вечеря в Австралия събрахме заедно доста голямата сума в брой, за да се сдобием с този възхитителен полуразрушен имот, аз продължавах да шикалкавя за брака. До една сутрин следващата есен, когато Мишел долетя в Лондон от Париж, пристигна в апартамента ми, падна на коляно с квадратна кутийка за бижута в едната ръка, а с другата хвана моята и каза:


  - Познаваме се от година. На днешния ден става точно година. Притежаваме маслинова ферма. Скоро всички документи ще бъдат подписани и тя официално ще ни принадлежи. Мисля, че сме много щастливи. И двете ми дъщери те обожават, Каръл, chérie, а аз, je t’aime avec tout mon coeur*. Така че, моля те, приеми да станеш моя жена.


  Сърцето ми се блъскаше в гърдите като киноклапа. Обичам страстно Мишел, но дали бях способна да направя тази последна стъпка?


  В отговор изтърсих:


  - Само ако ни ожени кралят на Тонга.


  Какво ли знаех за краля на Тонга? Не повече от всеки друг: че е прочут с внушителната обиколка на талията си, че е управляващ монарх на малък архипелаг от тихоокеански острови и е полинезиец. Беше лекомислен отговор, целящ да ми спечели още време и да отклони финалното дребно обвързване. Но дори и тогава, след като от толкова месеци живеех с Мишел, подцених размера на любовта му към мен и упоритостта на филмовите продуценти – или със сигурност лично неговата, – защото на тях обикновено може да се разчита, че ще осигурят всеки поискан мизансцен.


  Няколко седмици по-късно се върнах на работа в Сидни. Снимах сериал по книга, написана от мен и продуцирана от Мишел. В хотела се получи адресиран до мен факс от кралство Тонга. Потънала в измисления свят на ролята, която бях създала за себе си, напълно бях забравила своя небрежен отговор отпреди няколко седмици и затова отначало бях озадачена от факса. Беше написан на ръка от личния секретар на краля. Четях го, застанала във фоайето на хотела. В съобщението се изискваха ксерокопия от моето удостоверение за раждане и това на родителите ми, от настоящия ми паспорт, свидетелство за съдимост, за религиозна принадлежност и т.н. Обърнах на следващата страница, пулсът ми се ускори в предчувствие на онова, което следваше. Секретарят на Негово Величество продължаваше с пояснението, че кралят настоява всички годеници, които посещават острова му, да бъдат внимателно проучени, преди „да бъде одобрено обвързването им в свещен брачен съюз, благословен от Негово Кралско Величество“.


  Втурнах се нагоре към апартамента си с морски изглед, телефонирах в Париж, събудих Мишел и веднага го подложих на разпит.


  - Това да не е някаква шега? – извиках аз. – Така ли е? Искам да кажа, за какво става дума?


  Почти долавях усмивката в гласа му, докато Мишел потвърждаваше, че както съм пожелала, ще бъдем бракосъчетани в кралството от самия Тауфа’ахау Тупау IV, крал на Тонга. Когато оставих телефонната слушалка, бях, меко казано, зашеметена. И все пак, след лекия пристъп на паника усетих нарастващ ентусиазъм от идеята. Сватба на остров в Южното море, пенливи топли вълни галят босите ни стъпала, потънали в златистия пясък, внушителен полинезийски владетел размахва над главите ни червен хибискус, каканиже благословии на неразбираем език... Ммм, рекох си, щом трябва да го направя, това е начинът.


   


  *Обичам те с цялото си сърце (фр.). – Б. пр.