Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Сигнал за живот

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  Виж откъс от книгата

  Нормална цена: 19,95 лв.

  отстъпка -25%

  Промоционална цена: 14,96 лв.

  ISBN: 9789542619680
  Наличност: В наличност
  Година: 2019г.
  Страници: 504 стр.
  Размер: 14,2х21
  Тегло: 0.4000 кг.
  Корица: мека
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели

  Анотация

  Когато радиотелескопите на програмата SETI засичат необикновен сигнал, учените от международния екип го изследват и стигат до изумително заключение. Източникът на сигнала е извънземен разум. А още по-невероятното откритие е, че представители на изпратилата посланието цивилизация са се насочили към Земята. Космическият обект, наречен от учените Фанес, ще мине покрай нашата планета след по-малко от три седмици.

  Световните лидери вземат решение да изпратят на космическа мисия шестима астронавти и учени, които да установят контакт с извънземните. Сред тях е и Томаш Нороня – в ролята си на водещ криптолог. Португалецът е изправен пред най-голямото предизвикателство в живота си. Наред с напрежението от трескавата подготовка и отговорността на мисията той е измъчван от съмнения пред неизвестността. Предстоящото историческо събитие повдига важни и сложни философски въпроси не само за него, но и за цялата научна общност. Дали Вселената е резултат от случайност? Защо съществува? Защо ни има нас? Има ли други разумни форми на живот в необятната космическа шир? И ако да, как биха били настроени към човечеството?

  Мнения на клиент

  Коментар от Аз
  Вмомента съм на страница 100, и за сега съм мн приятно впечатлена. Препоръчвам. Дано не ме разочарова до края (Публикуван на 21.02.20)

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Сигнал за живот

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг  Американският астрофизик се прокашля.


  - Кажете ми, Том – заговори тихо той, - чували ли сте за проект на име SETI?


  Томаш напрегна паметта си. - SETI ли? - промърмори той по-скоро на себе си, отколкото на останалите в кабинета.


  - Признавам, че ми говори нещо, но... - Той погледна Сет, сякаш се надяваше да му подскаже. - Дайте ми контекст, моля.


  Мъжът от НАСА вдигна пръст, сочейки към тавана. - Космосът.


  Това позволи на историка веднага да направи връзката.


  - О, сетих се! - възкликна той. - Ако не греша, това е проект за „слушане“ на звездите.


  - Точно така – потвърди Сет. - Значи, знаете с какво се занимава проектът.


  - Не точно. Просто имам някаква идея, това е. Подробностите ми убягват.


  - Много добре – каза американецът. - Всичко започва през 1960 г., когато моят сънародник, астрономът Франк Дрейк, решил да използва радиотелескопа на обсерваторията Грийн Банк в Западна Вирджиния с двадесет и шест метрова антена, като го насочил към Тау Кит – звезда, приличаща много на Слънцето, на разстояние 11 светлинни години. Дрейк започнал да регистрира радиоизлъчването й. От 1931 година е известно, че статичният радиошум идва от космически емисии, и по-точно от нашата Галактика. Дрейк искал да разбере дали сред тези лъчения, предизвикани главно от естествената активност на звездите и други небесни тела, не могат да се засекат и други радиосигнали от различни източници, чийто произход не е изцяло... природен, ако ме разбирате.


  - За извънземни ли говорите?


  Мъжът от НАСА изглеждаше облекчен, че португалецът бе споменал тази така деликатна дума.


  - Примерно.


  Изненадан от развоя на разговора, Томаш се размърда на мястото си и по лицето му пробяга скептична усмивка.


  - Вижте, това звучи като научна фантастика...


  - Можете да бъдете сигурен за научната част – изтъкна американецът, подразнен от несериозното отношение на събеседника му. - Истинска наука.


  Томаш схвана намека и отстъпи.


  - Разбира се.


  Ученият отметна непокорните кичури, които падаха върху челото му; вероятно се бе наслушал на неуместни шеги по отношение на SETI и не обръщаше особено внимание на подобни коментари.


  - След тридесетминутно слушане на статичен шум от Тау Кит Дрейк насочил антената на Грийн Банк към друга звезда – Ипсилон Еридан. Тогава от високоговорителя се разнесли поредица шумни почуквания и датчиците полудели. Дрейк буквално щял да падне от стола си. Щом се съвзел, той започнал внимателно да наблюдава стрелките, смаян от френетичното им въртене и звуците от високоговорителя. Бил прихванал сигнал с изкуствен произход.


  - Изкуствен ли?


  - Да.


  - Наистина ли?


  - Несъмнено. Сигналът не идвал от естествен източник. Както навярно предполагате, Дрейк се паникьосал, тъй като никога не бил допускал, че ще се натъкне на извънземна цивилизация още от втория опит. След няколко минути се окопитил и се замислил как да докаже извънземния произход на емисията. Хрумнала му една идея. Той леко отклонил телескопа от Ипсилон Еридан. И знаете ли какво се случило?...