Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Васил Левски – отвъд митовете, легендите и заблудите

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  Нормална цена: 16,99 лв.

  отстъпка -20%

  Промоционална цена: 13,59 лв.

  ISBN: 9786191612079
  Наличност: В наличност
  Година: 2019г.
  Страници: 384 стр.
  Размер: 13x20
  Тегло: 0.3500 кг.
  Корица: мека
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели

  Анотация

  Свикнахме да обграждаме Левски с ореола на светец, изсушен и безкръвен за живот, да размиваме контурите му на реална историческа личност с важно място в българската история. Авторитетни историци си позволиха да превърнат спомена във факт, съмненията – в доказателства, легендите – в опорни точки.

  Тази книга обаче се обляга единствено на фактите и дири историческата истина.

  Кой е предателят на Левски? Защо е белязан като такъв поп Кръстю? Защо се премълчава убийството на чирака в дома на Денчо Халача в Ловеч? Какви са последствията от срещата на Левски и Николчо Цвятков с турските заптиета в местността Пази мост? Защо те не се стиковат с версията за предателството на поп Кръстю?

  Левски е от ония европейски водачи, които допускат и грешки, но успоредно с това поемат и огромни отговорности. Няма личност в световната история, при която махалото на човешката същност да се намира единствено и само в зоната на библейската нравственост и безукорната безпогрешност.

  Противоречи ли Априлското въстание на разбиранията на Апостола?

  Влияе ли масонството върху националноосвободителното ни движение?

  Какви са отношенията между Левски и другите дейци в организацията? Как тя се срива след няколко убийства и разкрития на турските власти?

  Как неусетно Левски стана индулгенция, икона за пречистване на гузни съвести?

  В книгата не са останали встрани и въпросите, свързани с опитите да бъде канонизиран Апостола, с размонашването му, полемиката за гроба му и международния отзвук на съдебния процес срещу него.

  ***

  Иван Лалев е историк, музеен специалист и директор (1991-2013) на Регионалния исторически музей в Ловеч. Изследва проблемите на Българското възраждане, както и делото на Васил Левски. Той пръв постави в историческата ни наука някои важни въпроси, свързани с влиянието на масонството и причините за залавянето на Апостола.

  Няма продукти, които да съвпадат със зададените от вас критерии.

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Васил Левски – отвъд митовете, легендите и заблудите

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг