Добре дошли в книжарница Хермес

0700 17 666
0

Железният крал - книга 1 (Прокълнатите крале)

Намаляване
Увеличаване

Още изгледи

  Железният крал - книга 1 (Прокълнатите крале)

  от Морис Дрюон
  издател: Ентусиаст
  Виж откъс от книгата
  16,00 лв.
  ISBN: 9786191641345
  Наличност: Не е наличен
  Година: 2014г.
  Страници: 304 стр.
  Размер: 14х21
  Тегло: 0.2700 кг.
  Корица: мека
  Цветност: черно/бяла
  Език: български
   
  Сподели
   

  Анотация

  Филип ІV, крал на Франция, най-сетне е унищожил Ордена на тамплиерите. Великият магистър Жак дьо Моле също е мъртъв. Само проклятието му остава да тегне над тримата му палачи – краля, пазителя на печата и папа Климент V.

  Макар да управлява с желязна ръка владенията си, Филип не може да управлява собственото си семейство: синовете му са слаби и безволеви, а техните съпруги – прелюбодейки. Само дъщеря му Изабел, нещастната съпруга на английския крал, който предпочита мъжка компания пред красивата си жена, притежава далновидността на голям владетел.

  Отношенията между Франция и Англия са обтегнати както винаги. Все по-отчаяната нужда на Железния крал от пари, за да плати огромните си дългове, буквално е разорила страната.

  На този мащабен фон Дрюон разказва историята на Робер д’Артоа, френски благородник, чиято алчна леля е заграбила земите му и чиито усилия да си възвърне законното си наследство ще доведат до ожесточена война между Франция и Англия. Сагата на Дрюон се позовава на историята и главните ѝ герои са истински хора. Това е историческа драма, изпълнена с политически интриги, семейна трагедия и герои, които, макар и взети от живота, са по-големи от него.

  „Това е истинската игра на тронове.“

  Джордж Мартин

  „Драматичен и колоритен като роман на Дюма, но подсилен от историческа точност и политическа проницателност.“

  Сънди Таймс

  ***

  Морис Дрюон е роден на 23 април 1918 г. в Париж. Той е от руско-еврейски произход. Влияние над Дрюон оказва неговият чичо Жосеф Кесел, с когото през 1943 г. написват текста на „Песента на партизаните“, превърнала се в химн на френската Съпротива по времето на Втората световна война.

  Морис Дрюон посвещава голяма част от живота си на чистотата и защитата на френския език. Прочува се с поредицата си „Прокълнатите крале“, която включва седем романа: „Железният крал“ (1955), „Удушената кралица“ (1955), „Отровите на короната“ (1956), „Законът на мъжете“ (1957),  „Френската вълчица“ (1959), „Лилията и лъвът“ (1960) и „Как един крал погубва Франция“ (1977).

  Известен като последовател на Александър Дюма-баща, Морис Дрюон печели наградата „Гонкур” за романа си „Големите семейства“. През 1966 г. става член на Френската академия. В периода 1973 – 1974 заема поста на министър на културата на Франция. Дрюон е бил и депутат в Народното събрание и в Европарламента.

  През 2006 г. писателят става член на Руската академия на науките като признание за важния му принос в развитието на съвременните руско-френски връзки.

  Голяма част от произведенията на Морис Дрюон са екранизирани за голям екран или като телевизионни сериали.

  Морис Дрюон умира през 2009 г. на 90-годишна възраст.

  Оставете своето собствено мнение

  Вие разглеждате: Железният крал - книга 1 (Прокълнатите крале)

  Как ще гласувате за този продукт?*
   1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди
  Рейтинг  Въведете текст